Ποιοι είμαστε


 

Ο Μεσσηνιακός Σύλλογος Νοτίου Αυστραλίας ιδρύθηκε το 1959 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η διοίκηση και οι λειτουργίες του Συλλόγου τελούνται εξ ολοκλήρου από εθελοντές όλων των ηλικιών. Σήμερα ο Σύλλογος αποτελείται από 450 εγγεγραμένα μέλη, τόσο άτομα μεσσηνιακής καταγωγής, όσο και και φίλους και υποστηρικτές του Συλλόγου. 

 

Οι κύριοι σκοποί του Μεσσηνιακού Συλλόγου ήταν αρχικά η ένωση των Ελλήνων μεσσηνιακής καταγωγής κάτω από μία στέγη και η παροχή βοήθειας προς αυτούς κατά των πρώτο καιρό της μετεγκατάστασής τους στην Αυστραλία, καθώς και η αρμονική ένταξή τους στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

 

Με το πέρασμα των ετών, οι ανάγκες έχουν αλλάξει, και μαζί τους και ο Σύλλογος, ο οποίος διεύρυνε την βάση του και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Σήμερα, επιπλέον σκοπούς τους Συλλόγου αποτελούν η προώθηση και η μεταλαμπάδευση της μεσσηνιακής κουλτούρας, ιστορίας και παράδοσης και η διοργάνωση κοινωνικών, φιλανθρωπικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για τους Μεσσήνιους και τους φίλους του Συλλόγου κάθε γενιάς. 

 

Άλλες δραστηριότητες υπό την αιγίδα του Συλλόγου αποτελούν το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα (με μαθητές από 4 μέχρι 30 ετών) που ιδρύθηκε το 2007, αλλά και η επιτυχής ποδοσφαιρική ομάδα MA Hawks FC που έχει στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη των διακοινοτικών σχέσεων δια μέσου του αθλητισμού. 

 

Η μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου, κυρίως ως προς την παροχή υπηρεσιών στα νεότερα αλλά και στα ηλικιωμένα μέλη του, οφείλεται εν μέρει και στην ύπαρξη του οικήματος του Συλλόγου. Το «Μεσσηνιακό Σπίτι» αποτελείται από έναν μοντέρνο πολυχώρο-κέντρο εκδηλώσεων με χωρητικότητα 400 ατόμων, εξοπλισμένο με μοντέρνες κουζίνες, μπαρ, γραφεία και άλλους χώρους. 

 

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο Μηνιαίο Μπάρμπεκιου του Συλλόγου, που αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις του. Με κουζίνα βασισμένη στη Μεσογειακή διατροφή και ζωντανή μουσική και ψυχαγωγία, το Μηνιαίο Μπάρμπεκιου παραμένει προσιτό οικονομικά, με στόχο να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς μεταξύ μελών του Συλλόγου. Ειδικότερα σε σχέση με την τρίτη ηλικία, κατά την οποία οι παθήσεις τύπου Αλτσχάιμερ είναι περισσότερο πιθανές, οι μηνιαίες συναντήσεις αυτές βοηθούν τα γηραιότερα μέλη να έρθουν σε επαφή με άλλα ηλικιακά γκρουπ, να κοινωνικοποιηθούν μέσω της συζήτησης και του χορού, και ως εκ τούτου να αποκτήσουν εγκεφαλικά ερείσματα, που είναι απαραίτητα για την πρόληψη αυτών των ασθενειών. 

 

Ο Μεσσηνιακός Σύλλογος έχει δείξει ραγδαία ανάπτυξη κατα τις τελευταίες έξι δεκαετίες από την ίδρυσή του, και έχει προσαρμοστεί πλήρως στα νέα δεδομένα, με σκοπό να συνεχίσει να υπηρετεί τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των μελών του στα πλαίσια της αυστραλιανής πολυπολιτισμικής κοινωνίας.