ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


Στιγμές από την ιστορία του Μεσσηνιακού Συλλόγου

 Αντιγόνη Βάσσου  (απ. 2012)
Αντιγόνη Βάσσου (απ. 2012)Το παρακάτω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα των σημειώσεων της Αντιγόνης Βάσσου (απ. 2012),

η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Συλλόγου αλλά και συντονίστρια του Γυναικείου Τμήματος και  μέλος της  Εφορευτικής-Εξελεγκτικής Επιτροπής.

 

Οι Μεσσήνιοι στην Νότια Αυστραλία

Οι Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν μαζικά στην Αυστραλία από τις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά ρωτώντας σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας, φαίνεται ότι οι πρώτοι Μεσσήνιοι άρχισαν να φτάνουν στην Αυστραλία την δεκαετία του ’50. Έλληνες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως το 1974, αποχαιρέτησαν τις πόλεις και τα χωριά τους με πρώτο σταθμό τον Πειραιά.

Με βάση τις μαρτυρίες παλαιότερων μεταναστών, συμπεραίνουμε πως οι πρώτοι Μεσσήνιοι έφτασαν στην Αδελαΐδα το 1953.

Όταν άνοιξε ο δρόμος και τα καράβια άδειζαν με την σέσουλα Έλληνες μετανάστες σε αυτή την αχανή μας Ήπειρο, την Αυστραλία, ασφαλώς και ήλθαν δεκάδες χιλιάδες Μεσσήνιοι σε όλη την Αυστραλία. Μάλιστα, και τώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, συνεχίζουν να έρχονται συμπατριώτες μας, αλλά πολύ λιγότεροι. Πάντως συνολικά, υπολογίζεται ότι στην Αδελαΐδα ζουν σήμερα πάνω από δύο χιλιάδες Μεσσήνιοι, αλλά φυσικά και με τις οικογένειές τους ο αριθμός αυτός αυξάνει κατακόρυφα.

Οι Μεσσήνιοι της Αδελαΐδας, με σκοπό την αλληλεγγύη, την επικοινωνία, την διατήρηση της κουλτούρας του τόπου της καταγωγής μας και την γνωριμία των παιδιών μας μεταξύ τους αποφασίσαν να ιδρύσουν Σύλλογο.

 

Η ίδρυση της Μεσσηνιακής Αδελφότητος Νοτίου Αυστραλίας

Η πρώτη συνεδρίαση των εκ Μεσσηνίας καταγομένων κατοίκων Αδελαΐδας και Νότιας Αυστραλίας έλαβε χώρα την 4 Οκτώβριου

 


Τα μέλη που είχαν αναλάβει στην προσωρινή επιτροπή ήταν τα κάτωθι (σε παρένθεση ο τόπος καταγωγής τους):

Αριστομένης Αγγελόπουλος (Σπιτάλι)
Ιωάννης Αγγελόπουλος (Χρυσοκελλαριά)
Παναγιώτης Κωστόπουλος του Γεωργίου (Γαργαλιάνοι)
Άγγελος Μπουζαλάς του Κωνσταντίνου (Κλεισούρα)
Παναγιώτης Πλεματιάς (Αεροχώρι)

Η πρώτη συνεδρίαση της προσωρινής επιτροπής ήταν την 8η Οκτωβρίου 1959, ώστε να αρχίσει η σύνταξις του καταστατικού, η χάραξις της σφραγίδος της Αδελφότητος και η αγορά 10 έτοιμων διπλοτύπων για αποδείξεις (50 αποδείξεων έκαστον). Η σφραγίδα του Συλλόγου κόστισε 18 σελλίνια και 9 πέννες. Για να καταλάβουμε τον τιμάριθμο, ένας εργάτης το 1959 έπαιρνε 8 σελίνια την ώρα.

Η επιτροπή κρατούσε επίσης και το πρόχειρο βιβλίο των πρακτικών και το μητρώον της Αδελφότητος. Αυτή ήταν στην αρχή και όλη η περιουσία της Αδελφότητος.Την 18η Οκτωβρίου 1959 η προσωρινή επιτροπή εκάλεσε τα μέλη της Αδελφότητος για την έγκριση του καταστατικού και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Η Γενική Συνέλευσις ενέκρινε το 40 άρθρων καταστατικό στα άρθρα και στο σύνολο. Επίσης η Γενική Συνέλευσις εξέλεξε δια μυστικής ψηφοφορίας την Εφορευτική-Εξελεκτική Επιτροπή απαρτιζόμενη απο 5 μέλη και τρεις 3 επιλαχόντες, οι οποίοι ήσαν οι κάτωθι:

Εφορευτική-Εξελεγκτική Επιτροπή
Παναγιώτης Ανδρεόπουλος
Γεώργιος Κοντόπουλος του Αθανασίου (Πλατύ)
Κωνσταντίνος Βάσσος (Βασιλογιαννακόπουλος) του Δημητρίου {Χρυσοκελλαριά]
Γεώργιος Μάντης (Νερόμυλο)
Δημήτριος Σαρδέλης (Ιάμεια)

Επιλαχόντες

Χαράλαμπος Νικητόπουλος
Βασίλειος Βασιλόπουλος  του Φωτίου (Χαροκοπιό)
Περικλής Χριστόπουλος

Κατά την Έκτακτη αυτή Γενική Συνέλευση, με εισήγηση της προσωρινής επιτροπής, εξελέγη ένα μέλος για να προεδρεύσει της Συνέλευσης και να κάνει και έλεγχο του Καταστατικού. Το μέλος που προήδρευσε σε αυτή την Γενική Συνέλευση ήταν ο Νίκος Τζαβάρας.

Την 24η Οκτωβρίου 1959 η προσωρινή επιτροπή παρέδωσε τα περουσιακά στοιχεία της Αδελφότητας και η Εφορευτική-Εξελεκτική Επιτροπή ανέλαβε να προκηρύξει εκλογές εντός ενός μηνός.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο

Οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθησαν την 15η Νοεμβρίου 1959.


Από τα 76 εγγεγραμμένα μέλη εψήφισαν 70. Στον έλεγχο των ψηφοδελτίων ένα ήταν άκυρο και 69 έγγυρα. Στην καταμέτρηση των ψήφων έκαστος έλαβε κατά σειρά πλειοψηφίας ώς ακολούθως:

1. Αγγελόπουλος Αριστομένης 57

2. Πλεματιάς Παναγιώτης 55

3. Μπουζαλάς ΄Αγγελος 52

4. Κούτσικας Ευγένιος 51

5. Κωστόπουλος Παναγιώτης 51

6. Βασιλόπουλος Βασίλειος 50

7. Χριστόπουλος Σπυρίδων 49

8. Πλεμένος Βασίλειος 45

9. Ανδριανόπουλος Ιωάννης 39

10.Αγγελόπουλος Ιωάννης 34


Η πρώτη συνεδρίασις του ΔΣ συνήλθε στις 22 του ίδιου μήνα. Γενομένων αρχιαιρεσιών δια μυστικής ψηφοφορίας το Διοικητικό Συμβούνλιο κατηρτήσθη ως εξής:

Πρόεδρος: Ευγένιος Κουτσίκας

Αντιπρόεδρος: Αριστομένης Αγγελόπουλος

Γεν. Γραμματεύς: Άγγελος Μπουζαλάς του Κωνσταντίνου (Κλεισούρα)

Ταμίας: Παναγιώτης Πλεματιάς (Αρεοχώρι)

 

Σύμβουλοι: Βασίλειος Βασιλόπουλος του Φωτίου (Χρυσοκελλαριά), Παναγιώτης Κωστόπουλος του Γεωργίου (Γαργαλιάνοι), Σπυρίδων Χριστόπουλος

 

Εδώ να σημειωθεί ότι τότε είχε γίνει πολύ μεγάλη προεργασία για τον συντονισμό και την τακτοποίηση όλων των μικρολεπτομεριών σε χέση με την γνησιότητα και εγγυρότητα της Αδελφότητος. Αν σκεφθούμε πως ελάχιστοι μόνο από τα μέλη της Αδελφότητας είχαν παρακολουθήσει δύο-τρείς τάξεις Γυμνασίου και ακόμα λιγότεροι ήταν οι απόφοιτοι, αλλά και το γεγονός ότι κανείς δεν μιλούσε την αγγλικήν, η επιτυχία της ίδρυσης της Αδελφότητας ήταν από μόνη της μεγάλο πράγμα.


Η πρώτη Χοροεσπερίδα

Η πρώτη χοροεσπερίδα διοργανώθη παρά του Διοικητικού Συμβουλίου την 26η Μαρτίου 1960 για να εορταστεί η επέτειος της ελληνικής επανάστασης. Η διοργάνωση του χορού ανετέθη σε τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους Β. Βασιλόπουλο, Α. Μπουζαλά και Π. Πλεματιά, και σε επιτροπή από μέλη της Αδελφότητος, τους Σ. Ανδρεόπουλο, Α. Κοντόπουλο, Κ. Βάσσο, Β.Πλεμένο και Α. Μακρή. Η χοροεσπερίδα εσημείωσε μεγάλη επιτυχία με κέρδος καθαρό ₤248.


Η αγορά του πρώτου ακινήτου στο Θέμπαρτον

Βάσει των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης της 28ης Ιουλίου 1985, ο Σύλλογος προέβη σε αγορά ακινήτου κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαρτίου του ίδιου έτους. Τα ευχάριστα νέα έγιναν γνωστά στα μέλη από τον Πρόεδρο Χάρη Ζαχαρόγιαννη και τον Αντιπρόεδρο, Διονύση Βάσσο, οι οποίοι είχαν τοιχοκολλήσει το σχέδιο του κτιρίου στην σκηνή του Συλλόγου στο Φεστιβάλ «Γλέντι» εκείνης της χρονιάς. Ο Πρόεδρος Χάρης Ζαχαρόγιαννης, δικηγόρος στο επάγγελμα, συνέγραψε τα συμβόλαια αφιλοκερδώς, και οι αρχιτέκτονες Παναγιώτης Τσώνης και Αντώνης Ψυχογιόπουλος ήλεγξαν την καταλληλότητα του κτιρίου. Ο ζαχαροπλάστης Διονύσης Μιχαλόπουλος κατασκεύασε και προσέφερε μία μεγάλη τούρτα, με αφορμή μάλιστα και την 25η επέτειο των γενεθλίων του Συλλόγου.

Όταν έγινε η αγορά του κτιρίου στο 67-69 Maria Street, Thebarton, το κτίριο ήταν νοικιασμένο προς $9,500 ετησίως. Όταν ετελείωσε το συμβόλαιο ενοικίου το Μάιο του έτους 1986 το ΔΣ αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο ενοικίασης αλλά να κρατήσει το οίκημα προς ίδιαν χρήσιν, για τις συνεδριάσεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες εκδηλώσεις. 


Αλλαγή του ονόματος του Συλλόγου

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της 22ας Ιουνίου 1986 έλαβε χώρα στο Σπίτι των Μεσσηνίων (όπως επικράτησε να λέγεται το κτίριο που αγοράστηκε την προηγούμενη χρονιά) και ελήφθησαν οι κάτωθι αποφάσεις:

Αλλαγή του ονόματος του Συλλόγου απο Μεσσηνιακή Αδελφότης Νοτίου Αυστραλίας σε Μεσσηνιακός Σύλλογος Νότιας Αυστραλίας. Αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από 9 σε 11. Διοργάνωση τμήματος Νεολαίας, χορευτικού συγκροτήματος και καθιέρωση συναντήσεων των συνταξιούχων Μεσσήνιων.
Την σύνταξη και μετάφραση του νέου Καταστατικού στα αγγλικά ανέλαβε ο Παναγιώτης Λόντος.


Έρανος υπέρ των σεισμοπαθών Καλαμών Μεσσηνίας

Το 1986, ο Σύλλογος διενέργησε έρανο και διοργάνωσε εκδηλώσεις δια την συγκέντρωση χρημάτων και ρουχισμού υπερ των σεισμοπαθών Καλαμών Μεσσηνίας. Το ποσόν που συγκεντρώθηκε στις αρχές Μαΐου ανήλθε στίς $23,551 δολλάρια. Το ποσό αυτό παρεδόθη υπό του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Διονύση Βάσσου στον Νομάρχη Καλαμάτας ιδιοχείρως, όταν ο πρώτος ταξίδεψε ως ταξιδιωτικός πράκτορας για επαγγελματικούς λόγους στην Ελλάδα εκείνη την χρονιά. Ο ρουχισμός που συνεκεντρώθη εστάλη με την βοήθεια του Τέρρη Σαμαρά στην Νομαρχία Καλαμάτας.


Ο εορτασμός των 30 χρόνων από την ίδρυση του Μεσσηνιακού Συλλόγου

Το γεγονός αυτό γιορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια στην καθιερωμένη ετήσια χοροεσπερίδα του μηνός Αυγούστου 1989 στο χωλ του St Clair, το μοναδικό χωλ που ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να φιλοξενήσει όλους τους φίλους που ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις του Μεσσηνιακού Συλλόγου και που συχνά ξεπερνούσαν τα 1000 άτομα. Η πενταόροφη τούρτα που ετοίμασε και προσέφερε ο ζαχαροπλάστης Διονύσης Μιχαλόπουλος ανέφερε ευχές για την επέτειο του Συλλόγου στα ελληνικά και τα αγγλικά. Η χοροεσπερίδα εσημείωσε μεγάλη επιτυχία με καθαρό κέρδος $3,669 δολλάρια και τούτο οφείλεται στην εθελοντική εργασία 23 μελών του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων οι Π. Μαρκόπουλος, Π. Μουτζούρης, Τ. Μουτζούρης, Μ. Κοσμάς, Β. Κοσμάς, Δ. Σαλαγάρας, Π. Μπουζαλάς, Α. Μπουζαλάς, Α. Γαϊτάνης, Π. Κωστόπουλος, Α. Ρωμανάς.


Η αγορά του κτιρίου στο Τόρενσβιλ

Η εναπόθεση του θεμελίου λίθου από τα μέλη του Συλλόγου 1998
Η εναπόθεση του θεμελίου λίθου από τα μέλη του Συλλόγου 1998

Πέντε χρόνια μετά την αγορά του πρώτου κτιρίου στο Maria Street του Thebarton, έγινε φανερό ότι το κτίριο ήταν μικρό για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου που ολοένα και πλήθαιναν, ενώ υπήρχε και η ανάγκη να στεγαστούν η Ποδοσφαιρική Ομάδα και η Νεολαία,  Μετά από πολλές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, η Γενική Συνέλευση της 29ης Απριλίου 1990 με πλειοψηφία ενέκρινε την αγορά του κτιρίου στο Torrensville και την πώληση του κτιρίου στο Thebarton.

H σκέψη της αγοράς του συγκεκριμένου κτιρίου έγινε από τον σύμβουλο Παναγιώτη Σαρδέλη, ο οποίος σε συνεδρίαση του Διοικητικού στις 3 Απριλίου 1990, ανέφερε πως το κτίριο ήταν προς πώληση. Όταν ετελείωσε η συνεδρίαση την βραδιά εκείνη, στις 11.30 μμ όλα τα μέλη του Συμβουλίου πήγαν στην περιφέρεια του Θέμπαρτον και είδαν το κτίριο. Ο Πρόεδρος Χάρης Ζαχαρόγιαννης ανέλαβε να έλθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, και εν τέλει συνεφώνησαν το κτίριο να πωληθεί για $285,000 έναντι των $320,000 που ήταν η αρχική τιμή.

 

Η απώλεια του Χάρη Ζαχαρόγιαννη

Ο για 12 χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Ζαχαρόγιαννης δεν έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές που πραγματοποιήθησαν στις 25 Αυγούστου 1996 επικαλούμενους λόγους υγείας, κάτι που λύπησε τα μέλη του Συλλόγου καθώς σε όλο το διάστημα που υπηρέτησε ο Σύλλογος βρισκόταν στις δόξες του.

 

Ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης απεβίωσε την επόμενη χρονιά, γεμίζοντας με λύπη την οικογένειά του, τον Σύλλογο, την Ποδοσφαιρική Ομάδα ΕΛΛΑΣ της οποίας είχε επίσης χρηματίσει πρόεδρος, την  Παμπελοποννησιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, τους πελάτες του, τους φίλους του και τους γνωστούς του.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης στις 4 Ιουνίου 1997 αποφάσισε μεταξύ άλλων να τηρήσει ο Σύλλογος σαρανταήμερο πένθος προς τιμή του αποβιώσαντος προέδρου και να καλύψει οικονομικά τον «καφέ» για τα 1500 άτομα που τον τίμησαν στην κηδεία του.